logo
Logga inFavoriter

Glasguide

Välj rätt glas till rätt dryck – Glasklart! 

Glimrande, glänsande, älskade glas! De finns där vid livets alla högtider – och vid fredagsmys och vardagsmiddagar. Men vilket glas är rätt att använda vid vilket tillfälle? Och hur tar du bäst hand om dryckeskärlen? Här är svaren på dina glasfrågor. 

Glas höjer stämningen 

Vackra glas har många användningsområden. Prova till exempel att servera portioner av förrättssoppa eller sillröra i rustika glas. Desserter, som sorbet eller chokladmousse, blir uppskattade blickfång när de läggs upp i ett cocktailglas. Det kan också vara fint att lägga mindre frukter och grönsaker och såser i vida glas när du ställer upp en buffé. 

Dags för festdukning 

Grundregeln när man dukar till fest är att glasen ställs framför tallriken i den ordning de används – från höger till vänster. Vattenglaset, som ska finnas där under hela måltiden, står alltid längst till höger. Sedan placerar man, i tur och ordning, glas till förrätt (ofta vitt vin eller öl), huvudrätt (inte sällan rött), dessert (dessertvin eller söt sprit) och avec. Glasen kan stå på en linje eller i halvcirkel, efter tallrikens form. Det är bra om det högsta glaset hamnar mitt framför tallriken. För mer tips, läs vår guide om hur du själv kan duka snyggt hemma. Bonuskunskap: Vid dryckesprovning används glasen tvärtom – från vänster till höger. 

8 typer av glas för olika typer av dryck 

Champagneglas 
Säg mousserande vin, exempelvis champagne, cava eller prosecco, och många tänker på klassiska, höga flöjtformade champagneglas. Men bubbel kan även drickas ur coupeglas eller tulpanformade höga glas. Allt beror på tillfället. De flöjtformade glasen är oslagbara när det gäller att behålla kolsyran länge, men den som vill kunna dofta på vinets arom bör välja ett mer modernt så kallat tulpanglas. De påminner om ett vitvinsglas men är smäckrare och har en spetsig botten, vilket gör att bubblorna strömmar jämnt. Ett elegant val är coupeglaset som för tankarna till det franska 1700-talshovet. Sådana håller dock inte kvar bubblorna lika länge. 

Vinglas 
Det finns flera skäl att satsa på bra vinglas – utöver att det är vackert. Vinglasets form, ett kupat glas på fot, påverkar nämligen vinet på flera sätt: Foten gör att glaset kan lyftas utan att handens kroppsvärme påverkar den temperaturkänsliga drycken. Och det kupade glaset hjälper vinet att luftas utan att förlora sin arom. Forskning visar att vins alkoholmolekyler ångar utåt, mot glasets väggar. Ett kupat glas gör att aromen – det vi upplever som smak – släpps fram uppåt i glaset. Rött vin har som regel kraftigare arom och mer intensiv smak än vitt. Därför är rödvinsglas oftast större än glas för vita viner. Kom ihåg att aldrig fylla ett vinglas till mer än en tredjedel. 

Så tar du hand om dina glas 
Var försiktig med dina glas så håller de i många år. Grundregeln är att tjockare vardagsglas går att diska i maskin medan tunnare glas bör handdiskas – om du inte har en diskmaskin med ett specialprogram för glas. Det är alltid bra om glasen får lufttorka, för att undvika fuktansamlingar. Vad gör man med den mjölkliknande hinna som ibland sätter sig på glas och som inte går bort i disken? Det beror på kalkrikt, hårt vatten och kan avhjälpas med vinäger. Blanda en egen lösning av lika delar vinäger och diskmedel samt två delar vatten. Spruta glasen med lösningen och torka av med mjuka trasor eller svampar (ingen skrubbyta, då riskerar du repor) så försvinner hinnan. Sedan kan glasen diskas som vanligt. 

Ölglas 
Liksom vin finns öl i många utföranden och sorter. Vilket ölglas som blir just din favorit beror på vilken öl du tycker om. Kupade stoutglas fungerar bra för mörka, smakrika ölsorter medan pilsner och lager bör drickas ur smala, höga glas som ger plats för dryckens skumkrona. Ett aleglas är lite mindre och står ofta på fot, för att bevara dryckens kyla, skum och doft. Ölkännaren kanske slår till på mindre ölprovarglas, medan Oktoberfest-entusiasten bör investera i rejäla sejdlar. 

Drinkglas 
Drink är ett samlingsord för mixade drycker som man beställer i baren eller tillverkar själv. Det kan vara en grogg, en cocktail, en longdrink eller en short drink – bland annat. Vilket glas som bör användas beror på vilken drink man föredrar. Bra att ha hemma är till exempel klassiska cocktailglas på fot (sådana som dry martini serveras i) samt lite stadigare glas av olika höjd och bredd. 

Whiskyglas 
Whisky dricks ofta ur raka så kallade tumblerglas eller rocksglas som brukar rymma mellan 12 och 25 centiliter. Dessa glas har tjock botten och raka kanter och brukar ligga bra i handen – särskilt för den som avnjuter sin whisky med is. Det finns också mer kupformade glas som gör att aromerna samlas i toppen och stannar där längre. De används ofta vid whiskyprovning. 

Vardagsglas 
Vattenglas, även kallade selterglas eller bara dricksglas, är funktionella kärl i lite tjockare glas utan fot. De kan användas för det mesta – vatten, mjölk, saft och läsk – och går ofta fint att diska i maskin. Ett vardagsglas brukar rymma mellan 20 och 40 centiliter och utgör något av basen i ett kök. Om du föredrar kolsyrat vatten, tänk på att bubblorna bevaras bättre i ett högt och smalt glas. 

Snapsglas 
Ett snapsglas av traditionell design är anpassade för att njuta av en mindre mängd dryck. Shotglas är något annorlunda i form och storlek och passar perfekt för att servera olika typer av korta drinkar och shots. Dessa mindre glas skapar en festlig atmosfär, perfekta för att höja stämningen vid sällskapskvällar och festligheter. 

Populära produkter