logo
Logga inFavoriter

Belysningstips

Belysning hemma – Vår guide till att inreda med belysning 

Ett rum utan lampor är… ingenting. Eller i alla fall bara mörker. Men lampor är också mycket mer än ljus – de sätter stämningen och kan göra hela skillnaden hemtrevligheten och humöret. Det allra första tipset när man funderar över belysning är att se till rummets – och ens egna behov. Vill jag ha arbetsljus eller stämning? Hur mycket naturligt ljus finns det? Är det mörka väggar, golv och tak? Vad är det som ska lysas upp? Börja med den funktionella belysningen. Tänk en hall där man famlar efter den andra handsken i halvmörker, en arbetsplats i ett hörn där man inte kan läsa eller ett matbord där man inte ser vad man äter. Kanske behöver rummet en taklampa som bara behöver lysa när man städar – som så ofta med sovrum till exempel. 

När väl de funktionella ljuskällorna är på plats är det dags att tänka på stämningsskapande och dekorativt ljus. Mysbelysningen helt enkelt – smålampor och ljusslingor – något som det nästan inte går att få för mycket av. Ett vanligt tips är att tänka mellan fem och tio ljuskällor i ett vardagsrum, så här finns det verkligen utrymme att förverkliga alla sina ljusa idéer!  

Man brukar också prata om allmän och riktad belysning, där den första lyser upp en stor del av rummet och den andra till exempel bara på en arbetsbänk eller under en läsfåtölj och alltså är klart funktionell. Konsten är att blanda allmän, riktad och dekorativ belysning på ett harmoniskt sätt – man vill ha kontraster så att rummet känns levande. Men de ska inte vara för skarpa.  

belysning hemma

7 belysningstips 

  1. Många arkitekter som är specialiserade på belysning tänker sig att de bygger öar med hjälp av ljus. Som rum i rummet. De fungerar både i stora vardagsrum och i mindre. Kring soffan ger lågt placerade lampor både läsljus och understryker formen och funktionen. 

  2. Lampor på olika höjd runtom i rummet gör spelet mellan ljus och skuggor intressant. Tänk också på att placera lamporna med olika djup, så att alla inte står klistrade längs väggen. Testa till exempel att hänga taklampor en bit ut från väggen som säng- eller sofflampor. 

  3. När man förälskar sig i en särskild lampa är det lätt att bara utgå från formen, men fundera på hur den sprider ljuset. Uppåt, neråt eller runtomkring? Det är nog så viktigt för hur den upplevs hemma hos dig. 

  4. En lampa som gör sig bra i sekelskiftesrummet passar kanske inte alls i en hundra år yngre miljö – takhöjden gör det mycket lättare att välja lampor som tar plats. Med lägre takhöjd kan det vara ett bra tips att skapa illusionen av rymd med lampor som riktar ljus uppåt. 

  5. Satsa på lampor med dimmers. Man kan aldrig få för mycket dimmers och det finns inget lika bra sätt att reglera stämningen i ett rum. Förutom möjligtvis med levande ljus då… 

  6. Fundera på vilken ”glödlampa” du ska välja till din armatur. Ljusstyrkan och färgen är A och O. Ljusflödet visas som lumen men tack och lov kan de nya LED-lamporna jämföras med den gamla, utfasade glödlampan så att det blir lättare. LED-lampor är betydligt mer energieffektiva och långlivade än glödlamporna och blir hela tiden bättre – ibland är det svårt att hitta ett behagligt, varmgult sken – och billigare. Glöm bara inte att undersöka om de är dimbara om du behöver det. 

  7. Så där ja. Nu återstår både det svåraste och det roligaste: att lyckas välja vilken lampa som ska få följa med dig hem. Vi går mot ljusare tider. 

Populära produkter