Duka snyggt
Egentligen behöver det inte vara så märkvärdigt. Med några små enkla detaljer kan du smycka bordet till att bli en riktig konversationsstartare.
Duka snyggt – Så lyckas du med bästa bordet!
- Sätt stämningen
Första steget är att bestämma ett tema för din tillställning. Låt valet av meny och servis utgå från känslan du vill uppnå. Ett smart knep är att fundera över vilka du vill bjuda och relationen gästerna har till varandra. En rustik dukning med kastruller på bordet skapar en familjär stämning mellan kollegorna medan fint porslin och linneservetter får bästa vännerna att känna sig uppvaktade.
Tips! Man tager vad man haver. Ge dig ut i trädgården och plocka med dig några enkla kvistar eller blommor. Det krävs inga avancerade arrangemang för att skapa magi!
- Tallriksmodellen
Det är bara fantasin som sätter gränser i valet av porslin. Med tallrikar i en och samma färg skapar du en klassisk stil. Blanda modeller och färger för en mer bohemisk look. Ute efter en mellanväg? Duka varje kuvert med en större undertallrik i samma modell. På så vis får du en enhetlig känsla trots att resterande tallrikar inte är likadana.
Tips! Kom ihåg att lägga in din egen tid i beräkningen när du väljer tema. Sätt inte ribban för högt. Det ska vara kul att förbereda och finnas krafter kvar att umgås när gästerna plingar på dörren.
- Trick med bestick
Besticken är som smycken för det dukade bordet. Men de har också en stor påverkan på hur måltiden smakar och upplevs. Putsat silver sätter guldkant på festen och asiatiska ätpinnar höjer snabbt nivån på en hemlagad asian-fusion. Längtar du till Paris? Duka som på en fransk bistro med små bröd assietter och tillhörande smörknivar till alla runt bordet.
Det är inte bara typen av bestick som spelar roll utan hur de dukas med. Enligt tradition placeras knivar till höger om tallriken och gafflar till vänster. De bestick som ska användas först ska ligga längst ut från tallriken. Efterrättsbestick placeras vid tallrikens överkant med skedens skaft åt höger, gaffeln åt vänster.
- Glasklart
Smaken, doften och känslan av den dryck som serveras färgas av glaset som den dricks ur. Låt därför dryckesmenyn avgöra vilka glas som ställs på bordet. Du kan till exempel bevara champagnebubblorna med smala flöjtglas, höja rödvinets arom med runda kupor eller ge det ljusa ölet en perfekt krona i höga ölglas.
Enligt etikettsreglerna ska glasen ställas ut från höger i den turordning som de ska användas. Det med undantag för vattenglaset (seltersglaset) som står allra längst till höger genom hela måltiden.
Tips! Mat behöver inte serveras traditionellt på tallrikar och skålar. En ceviche gör sig utmärkt i ett kallt kristallglas och förrättssoppan blir extra god i en vacker kopp.
- Dekorera mera
Med rätt bordsdekoration höjer du stämningen på vilken tillställning som helst. Vackra blomsterarrangemang, snygga servetter och servettringar och personliga placeringskort är några klassiska sätt att smycka bordet. Blommande grenar från trädgården, konfettikanoner, såpbubblor och engångskameror är andra.